cv

Om Beth...

 

Jag växte upp i Segersta utanför Bollnäs, Hälsingland, och har sedan dess bott i Bollnäs, Väddö, Skellefteå, Kista, Tyresö och Hagfors. Flyttade senast tillbaka till Bollnäs 2007 och nu bor jag med sambo och son i ett 70-talshus här i Bollnäs.

 

Sambon heter Jocke, är specialist på punk (www.punktjafs.com), och jobbar som IT-pedagog i Ljusdal.

Jocke bloggar en hel del också - "Kulturella betraktelser i text, bild och ton"; http://farbrorpunk.blogg.se/

 

Själv påbörjade jag bloggen ”Mysplysch & mexitegel” under våren 2013, där jag fått en chans att snöa in på, först och främst, 70-talet i olika former. Välkommen dit, och kommentera gärna, eller skicka dina 70-talsbilder till mig, för jag vill gärna visa mer av det riktiga 70-talet på min blogg (under rubriken läsarbilder)!


 

Korta fakta

 

Namn: Beth Hansson

Född: 19 november 1968

Födelseort: Segersta/Bollnäs

 

Har bott i:

Segersta, Bollnäs,Väddö, Skellefteå, Kista, Tyresö, Hagfors- och så tillbaka till Bollnäs igen!

 

Familj:

Jocke "Farbror Punk" Sundberg och sonen Bosse, född den 11 juni 2008.

Far Sven, mor Birgitta, storasyster Katarina och lillebror Lasse.

 

Utbildningar:

Färg & Form, Väddö folkhögskola

Nordiska Scenografiskolan, Skellefteå

Art of Make Up School, Stockholm

Webdesign & miljö, Mobodarne

Medieproduktion, Idévärlden Bollnäs

 

Yrkeserfarenhet:

Har bland annat jobbat på Museet i Bollnäs, på estetiska programmet i Bollnäs, som scenograf och sminkös i olika sammanhang, som grafisk formgivare på "Växhuset" i Mobodarne och på "Unicum- Nordisk Design för Alla Center" i Bollnäs.

Bildlärare på Höghammargymnasiet.

 

Egen firma, F-skattsedel.

 

Intressen:

Inredning och formgivning av olika slag, släktforskning, musik (lyssnar bara, tyvärr), amatörfotografera och dokumentera

 

Bra musik, enligt mig:

The Who, The Beatles, The Specials, Madness, The Doors, Velvet Underground, David Bowie, Jefferson Airplane, Pink Floyd, Joni Mitchell, Doris, Stefan Sundström, Dan Viktor, Västerbrokören...och en massa annat!

 

Boktipset:

Carl-Johan Vallgren, Nomaderna och Den vidunderliga kärlekens historia

 

Värt att besöka:

Hälsingland

 

Har rest i:

Sverige, Norge (bilsemester under uppväxten), Gambia och Senegal 1983, Finland (sökte skola i Helsingfors 1989), Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike (i minibuss underen månad -93 för bland annat Jeanne d'Arc-efterforskningar inför en musikal), en tremånadersluff i Västafrika (Senegal, Gambia,Mali, Elfenbenskusten och Ghana), Brighton, England, där jag besökte kultplatserna från filmen Quadrophenia. Madeira, Teneriffa och Mallorca på vanlig charterresa och Thailand ett par veckor.

 

CV

 

YRKESLIVSERFARENHET

 

2016-17 Scenograf, rekvisitör, dekormålare och sminkansvarig på estetiska programmet i Bollnäs, i samarbete med elever i klassen. ES14s slutproduktion “Trollkarlen från Oz”, med regi av Mikaela Östlin.

Grafiskt arbete med affisch och program för "Trollkarlen från Oz".

Scenografiansvarig för ES15s saga, "Stjärnenatt". Regi: Mona Elmström

 

2016, 2017 Bildlärare på Höghammargymnaset (särskolan).

 

2016 Tillverkade ett par drauglik, förberedde inspelningsplatser och skötte en del av maskarbetet vid inspelningen av filmen DRAUG, producerat av Ödmården filmproduktion.

 

2016 Hjälpte till att skapa en miljö för "Sagoäventyret" på Flygstaden i Söderhamn.

 

2015-16 Scenograf, rekvisitör, dekormålare och sminkansvarig på estetiska programmet i Bollnäs, i samarbete med elever i klassen. ES13s slutproduktion var “Djungelboken”, med regi av Mikaela Östlin.

Grafiskt arbete med affisch och program för "Djungelboken".

Scenografiansvarig för ES15s saga, "Olof och Ragnella". Regi: Mona Elmström

 

2014-15 Scenograf, rekvisitör, dekormålare och sminkansvarig på estetiska programmet i Bollnäs, i samarbete med elever i klassen. Slutproduktionen med ES12 var “Cats”, regisserad av Mikaela Östlin.

Scenografiansvarig för ES14s saga, "Bröllopet i Marsipanen". Regi: Maja Wreiding

 

2014 Sminkös på musikvideo med GORMATHON.

 

2014 Scenograf, rekvisitör, dekormålare och sminkansvarig på estetiska programmet i Bollnäs, i samarbete med elever i klassen. Slutproduktionen med ES11 var “Figaros bröllop”, regisserad av Linus Widner.

 

2012-13 Scenograf, rekvisitör och dekormålare på estetiska programmet i Bollnäs, i samarbete med elever i klassen. Slutproduktionen med ES10 var “En midsommarnattsdröm”, regisserad av Linus Widner.

Jag var även scenografiansvarig för ES12s saga, “Singoalla”, och jobbade fram en scenografi tillsammans med ES11 och ES12. Regi: Mona Elmström.

 

2012 Ansvarade för scenografi och rekvisita till reklamfilm för BORAB. Paper Jam reklambyrå producerade.

 

2012 "Pimpade" miljön på Kilafors Herrgård, där Design By Leftovers möbelgrupp "Raven Project" till Jonas Åkerlund blev fotograferad. Sminkade samtiding Linda och Jona Netsman för porträttfotografering.

 

2011-12 Scenograf, rekvisitör, dekormålare och sminkansvarig på estetiska programmet i Bollnäs, i samarbete med elever i klassen. Slutproduktionen med ES09 var “West Side Story”, regisserad av Linus Widner.

Jag var även scenografiansvarig för ES11s saga, “Kåldolmar & kalsipper”, och jobbade fram en scenografi tillsammans med ES10 och ES11. Regi: Mona Elmström.

 

2011 Sminkös i fotoprojektet “CAPUT MORTUM”, med utställning på Maxim i Gävle under hösten 2012 och på LOKOMOTIV i Bollnäs, sommaren 2013. Andra inblandade i projektet är fotograf Katarina Hansson, hårstylist Linda Blomqist, kostymmakare Birgitta Modd samt flera modeller.

 

2010-11 Scenograf, rekvisitör, dekormålare och sminkansvarig på estetiska programmet i Bollnäs, i samarbete med elever i klassen. Slutproduktionen med ES08 var “Den Kaukasiska kritcirkeln”, regisserad av Linus Widner.

Jag var även scenografiansvarig för ES10s saga, “Stjärnöga”, och jobbade fram en scenografi tillsammans med ES09 och ES10. Regi: Mona Elmström.

 

2010 Inför filminspelningen av “The Girl With the Dragon Tattoo” i Segersta hade jag förmånen att få arbeta några dagar med dekormålarna “Pelle Pensel” Johansson och Kristoffer Sjöström.

 

2010 Sminkös/maskör på filminspelningen av webserien “The Great Dying”, producerat av Ödmården filmproduktion. Se mer på hemsidan: www.thegreatdying.com

 

2009-10 Scenograf, rekvisitör, dekormålare och sminkansvarig på estetiska programmet i Bollnäs. ES07s slutproduktion blev “Carmen”, regisserad av Margaretha Sundström.

 

2009 Maskör på musikvideo med “Inmoria”, brudsminkning och några andra sminkuppdrag.

 

2007 Startade eget för att kunna ta uppdrag som grafisk formgivare, scenograf och sminkös (med mera).

 

2006-07 UNICUM - Nordisk Design för Alla Center, Bollnäs. Projektanställning. Jobbade främst med att formge trycksaker och utställningar. Även illustrationerer, och har gjort Unicums logotyp.

 

2005 Föreningen Bockens Vänner arrangerade Bock-Rock i Långnäsparken, Bollnäs.

Artister, alla med anknytning till Hälsingland: Bengt Jonsson på bockhorn, Jalimansa (Jonas Albin), Mårten Lärka, Niclas Andersson, Moussa Fofana & Kalabass, Molladu och Bullegrims Band. Årets konferencier var akrobaten "Jacrobat" (Jacob Westin).

 

2004 Föreningen Bockens Vänner arrangerade Bock-Rock i Långnäsparken, Bollnäs.

Artister, alla med anknytning till Hälsingland: Bengt Jonsson på bockhorn, Petter Berndalen, Demotoppenvinnarna The Louis Cyphre Band, Man över bord, Bullegrims band, Dan Viktor och Sigge Hill med Per Persson som gästartist. Kvällens konferencier var Petter Berndalen.

 

2003-2004 Scenograf och lärare i scenografi på estetiska programmet i Bollnäs. Jobbade tillsammans med eleverna i ES3 fram scenografin till deras slutproduktion ”Vad livet är värt”, eller som originalet heter; ”Tiggarens opera”. Regi: Augusto Cabrera.

 

2003 Föreningen Bockens Vänner arrangerade utställningen Bockland på Museet i Bollnäs. Temat var hälsingebocken/getter/Hälsingland/hälsingar. I samband med utställningen arrangerades även en kväll då illustratören och författaren Anna-Clara Tidholm och berättade om getter och bockar i sagor, och läste högt ut sin bok "Sagor från skogen".

 

2003 Föreningen Bockens Vänner arrangerade Bock-Rock i Långnäsparken, Bollnäs.

Artister, alla med anknytning till Hälsingland: Bengt Jonsson på bockhorn, Sonny Bonnet, Bullegrims Band, Västerbrokören, Ulf Stureson med band.

 

2002-2003 Scenograf och lärare i scenografi på estetiska programmet i Bollnäs. Jobbade tillsammans med eleverna i ES3 fram scenografin till deras slutproduktion "Livia", en modern version av Oliver Twist. Regi: Krister Dahlberg.

Gjorde, i samarbete med eleverna, scenografin till ES1s teaterföreställning ”Kungen, tiggaren och de tre granatäpplena”. Regi: Margaretha Sundström.

 

2002 Föreningen Bockens Vänner arrangerade Bock-Rock i Långnäsparken, Bollnäs.

Artister, alla med anknytning till Hälsingland: Bengt Jonsson på bockhorn, Polskecirkus, Linda Styf, Cloud, Bullegrims Band, Oline och Thore Härdelin, Ulf Stureson, Molladu och Per Persson. Kvällens konferencier var fakiren Tobias Thörnell.

 

2002–2004 Formgivare på miljökursgården Växhuset i Mobodarne, Söderhamn. Mina främsta arbets- uppgifter var att utforma annonser, affischer, program, utställningar med mera. Jag gjorde även modeller, illustrationer och ansvarade för dokumentation av projektet. Hemsida: www.vaxhuset.net

 

2003 Scenograf och rekvisitör i teateruppsättingen ”Tåget - Hipp, hipp uran!”. En helt nyskriven musikal för Kilafors amatörteaterförening. I föreställningen ingick även journalfilmer, där jag medverkade som sminkös och rekvisitör. Manus med mera: Thomas Lothström, regi: Pelle Fallström.

 

2001 ”Motivlackning” av karamellkungenhuvuden. Huvudena som skulle användas i en reklamkampanj för Karamellkungen var formgivna av industridesignern Lena Landin-Lorentzen och framtagna av företaget Formaplast i Ockelbo.

 

2001 Scenograf och rekvisitör i teateruppsättningen ”Linets vägar”. En utomhusföreställning som framfördes i Trolldalen i Växbo utanför Bollnäs. Ett samarbete mellan flera olika teaterföreningar i Bollnäs kommun. Manus: Arne I Johansson, regi: Katarina Winther.

 

2001 Scenograf, rekvisitör och sminkansvarig i teateruppsättningen ”Mannen som älska’ musiken”. Hå-teaterns musikteaterföreställning skriven och regisserad av Lars Green. Jag gjorde även affisch och programblad.

 

2001 Lärare i scenografi på estetiska programmet (ES2).

 

2001 Vi startade Föreningen Bockens Vänner, där jag var ordförande. "Föreningens mål är att öka kunskapen om Hälsinglands kultur och historia. Vårt landskap är ju, utan att skryta, bäst i världen! Genom att lyfta fram godbitarna vill vi få fler hälsingar och icke hälsingar att uppskatta det lika mycket som vi i Bockens Vänner", löd programförklaringen. Föreningen, som arrangerade några festivaler och en utställning, hade många medlemmar, spridda över landet (och några utanför sverige).

 

2000 Scenograf, kostymtecknare och rekvisitör i musik- och dansföreställningen ”Framtidstro”. Rehnstedtska rådet och Heffaklumpen Hälsingland (Folkteatern Gävleborg ) i samarbete med Bollnäs kulturskola och estetiska programmet i Bollnäs. Barn skrev texter om framtiden som tonsattes av Anders Skogh, vilket resulterade i en cd–skiva och denna föreställning på Folkets Hus i Bollnäs. Jag gjorde även programblad, affisch och skivkonvolut.

 

2000 Scenograf, kostymtecknare och rekvisitör i teateruppsättningen ”Cabaret”. Den klassiska musikalen sattes upp på Folkets Hus i Bollnäs. Regi: Margaretha Sundström.

 

1999 Vikarierande sminkös på filminspelningen ”Hassel – Förgörarna”. Under ledning av maskören Anders Bratås arbetade jag som sminkös under sammanlagt fem inspelningsdagar.

 

1999 Sminkös på kortfilm gjord av elever från DI (Dramatiska Institutet). Producent: Helene Ahlsson.

 

1999 Diverse mindre sminkjobb. Bland annat tidningen ”Plaza Kvinna”, ett jobb på en Cirkus Cirkör-

premiär, reklamfoto, bröllops- och examensminkningar med mera.

 

1998 Utställningsarbete på Konsthallen i Bollnäs. Jag jobbade bland annat med utställningen ”Bollnäs- staden” som visade stadens födelse genom modeller och uppbyggda interiörer. Tillsammans med Johanna Lindström gjorde jag en bakgrundsmålning till en stor modell av Bollnäs på 1860-talet.

 

1997 Assistent hos industridesignern Lena Landin–Lorentzen i Bollnäs.

 

1996 Utställningsarbete på Museet (senare Konsthallen) i Bollnäs. I samband med ATRs teaterfestival i Bollnäs gjordes en scenografiutställning på Museet i Bollnäs. Scenografen Gilda Perna utformade utställningen, och vi hjälptes åt att ställa i ordning den.

 

1996 Scenograf, kostymtecknare och rekvisitör i teateruppsättningen ”Horga”. Hå-teaterns nyskrivna musikal som utspelade sig i Hälsingland på vikingatiden. Jag gjorde även ett original till affischen. Manus och regi: Lars Green.

 

1995–96 Museet (senare Konsthallen) i Bollnäs. Diverse sysslor. Utställningsarbete och registrering av gamla Bollnäsfoton och ritningar.

 

1994 Scenograf, kostymtecknare och rekvisitör i teateruppsättningen ”Jeanne d’Arc”, även detta en nyskriven musikal. Jag gjorde även ett original till affischen. Ett samarbete med Folkuniversitetet. Manus och regi: Lars Green.

 

1993 Filminspelningen av "Vem som helst kan väl vara först in i dimman", ett ALU-projekt. Hade huvudansvaret för kläder och rekvisita, och var med i alla moment vid framställandet av videofilmen.

 

1992–93 Gumpels Café. Ingick i gruppen som startade Gumpels Café i Bollnäs. Jag ansvarade för färgsättning och färdigställande av lokalen, och ritade köket, som gjordes helt nytt. Jobbade sedan på kaféet under en period, tillsammans med flera andra ungdomar.

 

1989(?) Sommarjobb inom hemtjänsten i Bollnäs.

 

1987-88 Ungdomslagsplats som bildlärarassistent på Gärdesskolan (högstadium) i Bollnäs.

 

1987 En månads "ungdomslagsplats" på Stilreklam i Bollnäs, är jag bland annat fick skära ut text, prova screentryck och tvätta screenramar med thinner(!).

 

1986-87 Medhjälpare på arbetsterapin inom äldrevården, Hamrelund.

 

 

UTBILDNINGAR OCH KURSER

 

2004–2006 Idévärlden, Bollnäs. En tvåårig KY-utbildning som har namnet “Tillämpad medieproduktion – skapande och struktur”, med inriktningen grafisk formgivning andra året (www.idevarlden.com). Min LIA (Lärande i Arbete) hade jag under nästan hela vårterminen 2006, hos UNICUM - Nordisk Design för Alla Center, i Bollnäs. Vilket ledde till anställning.

 

2000 Webdesign & Miljö. En grundläggande utbildning i miljö och webdesign på Växhusets kursgård i Mobodarne.

 

1999 Starta Eget, en utbildning på Påhlmans Handelsintitut i Stockholm, som pågick 17/5-25/6 1999.

 

1998 Art of make Up School i Stockholm. En sminkösutbildning som pågick i två terminer. Gick som assistent till skolans lärare/VD under många olika jobb. T ex TV-programmet "Tjugotvånollnoll", "Skita mot stjärnorna" för restaurangbranschen, diverse plåtningar för XL-studio, tidningen Plaza Kvinna, pilotfilminspelningar för långfilmen "Ung och dum", samt assisterade och jobbade på skolan med kurser, skönhetssminkningar och maskeradsminkningar.

 

1992 ”Målning på gammalt vis”. En kurs i Gysinge under ledning av Olle och Lena Nessle. Kursen pågick under två helger.

 

1989–90 Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå.

 

1988–89 Färg & Form, Väddö Folkhögskola.

 

1987 Kurs i textning med Ann-Britt Stanley som lärare. 21 timmar.

 

1984–86 2-årig ekonomisk linje på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

 

 

STIPENDIUM

 

2006 Jag tilldelades det ena av de stipendier som delas ut varje år till två avgående elever på Idévärlden i Bollnäs.

Motivering: “För sin originella finurlighet, sitt sympatiska sätt och sin förmåga att alltid bli klar i tid trots teknikens motsträvighet”.

 

 

 

 

 

©BethHansson